top of page

Om Tritonus

Roskilde Domkirke Jul 2019.jpg
IMG-20190922-WA0002.jpg
27312448_Unknown.jpg
Tritonus - Norby - Danielsson 230518 - f
Tritonus - Norby - Danielsson 230518 - f
Tritonus - Norby - Danielsson 230518 - f
Tritonus - Norby - Danielsson 230518 - f
Tritonus_Web-3.jpg

Tritonus er et kor lidt ud over det sædvanlige. Repertoiret spænder fra store, klassiske værker til rytmisk musik og uropførelser skrevet specielt til koret.

​Tritonus har eksisteret siden 1971. Koret blev grundlagt af komponist og dirigent John Høybye, som stod i spidsen for ensemblet i 35 år. Lise Christensen Bjerno tiltrådte som dirigent for Tritonus ved årsskiftet 2009 og dirigerede det frem til november 2016. Siden 2017 har koret været ledet af komponist, dirigent og saxofonist Jakob Høgsbro.

Jakob viderefører korets tradition for at eksperimentere med nye satser, samtidig med at vi holder fast i mere klassiske værker af komponister som Carl Nielsen, Svend S. Schultz, Duruflé, Bach, Mozart, Arvo Pärt, Ola Gjeilo, Eric Whitacre og Fauré. 
 
Koret består af 40 dygtige amatørsangere, som leverer koncerter med skøn klang og sangglæde. Gennem årene har Tritonus samarbejdet med en lang række danske kunstnere, sangere og orkestre som DR's Bigband og The Orchestra, medlemmer af Det Kongelige Kapel, jazzmusikerne Cæcilie Norby og Lars Danielsson, percussionist Marilyn Mazur og operasangerinde Louise Fribo.

Tritonus giver typisk 10-12 koncerter om året i Danmark og i udlandet, både i kirker, koncertsale og mere ukonventionelle steder som f.eks. Rundetårn og Vikingeskibsmuseet. 
 
I løbet af de 50 år, Tritonus har eksisteret, har koret givet koncerter over hele Europa samt i Israel, Kina, Japan, USA og Brasilien. Vi har med stor glæde deltaget i adskillige projekter for nordisk musik. 
 
Rejserne er med til at cementere korets sociale liv, for vores samvær er præget af, at vi holder meget af hinanden og har det sjovt. 

 

Nedslag i korets historie: 

2022

I maj gik turen endnu en gang til Mallorca. Her gav vi tre koncerter; den første endnu en gang i Basilica de Sant Francesc, den næste sammen med et lokalt kor i landsbyen Alaró og den sidste i den svenske kirke. Særligt besøget i Alaró var mindeværdigt, da vi efter koncerten blev budt på hjemmelavede egnsretter ved en buffet i rådhusets gårdhave. I september måned fejrede vi med en smule forsinkelse korets 50-års jubilæum ved en koncert i Sank Johannes kirke sammen med korets grundlægger John Høybye og hans projektkor Diabolus.

I oktober fik vi lejlighed til at opføre "Runeskrifter" på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. 

Sidst på året sang vi julekalendersange både i Musikhuset på Vesterbro, Fredensborg Slotskirke og ved et storslået Santa Lucia arrangement i Københavns kanaler med hundredevis af oplyste kajakker og titusindvis af tilskuere langs kajerne.

2021

Også 2021 blev præget af Corona. Som året skred frem, blev tingene dog igen løsnet lidt op, og vi fik lejlighed til at give nogle gode koncerter.

I september måned havde vi fornøjelsen af at give hele 5 koncerter på Riddersalen på Frederikgsberg. Vi opførte værket "Runeskrifter" med tekster af Rune T. Kidde og musik af Jakob Høgsbro. Skuespiller Jesper Asholt læste op og fortalte historier, og det hele blev smukt akkompagneret af en strygerkvintet fra DRs symfoniorkoster.

Sidst på året genopførte vi vores Juleoratorie i Roskilde Domkirke og denne gang også i Grundtvigskirken. 

 

2020

Årets første koncert havde fokus på klimaforandringer og den verden, vi giver videre til de næste generationer. Sammen med børn fra 2. klasse på Jyllinge Skole opførte koret en række sange om klima og miljø under titlen ”Jorden kalder de voksne” i Hellig Kors Kirke i Jyllinge. På grund af Corona-pandemien blev mange koncerter udskudt, og restriktionerne gjorde desuden, at koret i stedet for at mødes til sangprøver brugte det meste af året på at mødes virtuelt, hvor vi fokuserede på bl.a. hørelære, musikteori og rytmeøvelser, men i slutningen af november havde koret den glæde at opføre en enkelt koncert i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro. Teamet var sange fra tv-julekalendere gennem årene, og korets opstilling var med to meters afstand mellem alle sangere.

 

2019

Året bød på mange forskellige koncerter og startede med en fejring af korets grundlægger John Høybyes 80-års fødselsdag i januar. I marts og april opførte koret Faurés Requiem og La Cours Missa Brevis i samarbejde med organist Anne Mathiesen og solister fra korets egne række. Påsken bød både på en klassisk korkoncert i Kokkedal Kirke og medvirken ved De ni Læsninger i Gladsaxe Kirke. I september rejste koret til Mallorca, hvor vi bl.a. gav koncert i den grandiøse Basilica de Sant Francesc, en udendørs ved det smukke Center for Moderne Kunst i byen Andraxt og flere spontane gadekoncerter. Til december uropførte koret Jakob Høgsbros Juleoratorium ”Som englene synger julenat” i en fyldt Roskilde Domkirke. Juleoratoriet var et samarbejde med operasangerinde Louise Fribo, big bandet The Orchestra og Roskilde Domkirkes børne- og ungdomskor.

 

2018 

Stjernestøv: Tritonus opførte sammen med den fantastiske danske jazzsolist Cæcilie Norby og den verdensanerkendte bassist og cellist Lars Danielsson, samt professor og astrofysiker Anja C. Andersen koncerten "Stjernestøv" fem gange i foråret 2018 – et spektakulært møde mellem viden om universet og musik med udgangspunkt i menneskets tanker om verdensrummet. 

 

2015 

Tritonus fejrede 100-årsdagen for den danske digter Halfdan Rasmussen med en stor koncert i København. Senere samme år tog Tritonus til Monopoli i Italien for at præsentere dansk kormusik. Her  optrådte Tritonus med tre koncerter med værker af Duruflé, Arvo Pärt og Shostakovich. Efteråret bød på tre opførelser af Duruflés Requiem for kor, orgel og solister, og i november deltog koret i den elektroniske musikfestival DEFINE i Sønderborg med værker af den danske komponist Erik Højsgaard, Gisli Galdur Thorgeirsson, Trinelise Væring og Else Marie Pade. 

​ 

2014

I april optrådte Tritonus til CPH PIX Filmfestivalen sammen med svensk filmmusiks ener, Erik Ericksson i en uropførelse af den re-arrangerede musik fra Fredrik Wenzels film ”Man tænker sit”. Maj måned bød på en vejr-og klimakoncert kombineret med indlæg af meteorolog Jesper Theilgaard, som også dirigerede et enkelt nummer.

 

2012-2013

Koret arbejdede sammen med percussionist og komponist Marilyn Mazur ved en række koncerter under projektet ”Eksistens”, bl.a. på Copenhagen Vinterjazz- og Valby Summer Jazz-festivalerne og i Den Sorte Diamant. Musikken var nye kompositioner skrevet af Mazur, og værket blev senere indspillet og udgivet på cd. Med var musikerne Hans Ulrik (saxofon og klarinet), Makiko Hirabayashi (klaver) og Klavs Hovman (bas). I december 2013 gav Tritonus to julekoncerter sammen med Lyngby-Taarbæk Brass Band og koret Diabolus i bl.a. Holmens Kirke, hvor repertoiret bestod af klassiske danske julesange og -salmer og engelske Christmas carols.

​ 

2006 

Tritonus blev inviteret til Brasilien af ​​’Instituto Curitiba de Arte e Cultura’ i Curitiba for at lave en uropførelse af John Høybyes komposition ’Den lille havfrue’, en hyldest til H. C. Andersen. 

 

1998-2005​ 

​Korets opførelser af Händels Messias med solister samt medlemmer af Det Kgl. Kapel var fra 1998 til 2005 en institution i det københavnske musikliv. 

​ 

1999 

Tritonus var inviteret til at deltage i The Duke Ellington Centennial Festival i Washington, hvor Sacred Concert blev opført i The Union Temple Baptist Church, Washington DC og efterfølgende i Saint Peter’s Church, Manhattan, New York City med Jesper Thilo som solist. 


 

Mød sangerne.

***

bottom of page